Panie Doktorze, czym różni się cukrzyca typu II od cukrzycy typu I?

Obie związane są z podwyższonym poziomem cukru we krwi, jednak bardzo się od siebie różnią. Typ I cukrzycy niegdyś nazywany był cukrzycą młodzieńczą i rzeczywiście jego objawy pojawiają się najczęściej w wieku dziecięcym bądź nastoletnim. To przewlekła, autoimmunologiczna choroba, która prowadzi do zaniku produkcji insuliny na skutek uszkodzenia wysp trzustkowych. Z kolei cukrzyca typu II pojawia się zazwyczaj u dorosłych, mają na nią wpływ czynniki genetyczne oraz środowiskowe.

Czy możemy powiedzieć, że cukrzyca typu II jest chorobą cywilizacyjną? Jak wielu pacjentów choruje na nią w Polsce?

Niestety zdecydowanie możemy powiedzieć, że cukrzyca typu II jest chorobą cywilizacyjną i obserwujemy negatywną tendencję. Coraz więcej osób zapada na to schorzenie. Szacuje się, że na cukrzycę w Polsce może chorować około miliona rodaków, z czego 90% to właśnie chorzy na cukrzycę II typu.

Jakie są przyczyny cukrzycy typu II?

Przede wszystkim powinniśmy rozdzielić przyczyny środowiskowe i genetyczne oraz te, na które mamy wpływ bądź nie mamy. Większym ryzykiem zachorowania obciążone są kobiety, osoby powyżej 45. roku życia, ludzie otyli. Istotne są także predyspozycje rodzinne, brak ruchu, niezdrowy tryb życia oraz wysokie ciśnienie.

Na czym polega leczenie tej choroby?

Cukrzyca jest chorobą, która ma bardzo duży wpływ na osobistą i ekonomiczną sytuację pacjenta oraz jego rodziny. Trzeba jednak od razu zaznaczyć, że największe znaczenie dla powodzenia leczenia ma podejście i zaangażowanie chorego, bowiem w pierwszej kolejności zazwyczaj zalecana jest drastyczna zmiana trybu życia. Trzeba zacząć uprawiać sport, dbać o zrównoważoną dietę, wysypiać się. Lekarze przepisują także leki, ale uświadomienie sobie, jak ważny jest styl życia, to najlepsze narzędzie w walce z chorobą.

Jaką dietę należy stosować przy cukrzycy typu 2?

Dieta cukrzyka opiera się na 5 posiłkach spożywanych na dzień, ale należy tutaj zaznaczyć, że posiłek jest rozumiany także jako mały jogurt albo kilka warzyw, niekoniecznie jako wysokokaloryczne danie. Posiłki należy spożywać regularnie, uzupełniać płyny, brać pod uwagę indeks glikemiczny i unikać produktów z wysokim IG. Chory musi wyeliminować ze swojej diety słodycze, sól, jedzenie z puszki, jedzenie wysoko przetworzone, słodkie napoje, chipsy, ketchup czy musztardę.

Czy można zapobiec zachorowaniu na cukrzycę typu II? Jakich rad dotyczących profilaktyki mógłby Pan udzielić?

Oczywiście nie da się wyeliminować czynników genetycznych, jednak w przypadku cukrzycy typu II nie ma wątpliwości, że profilaktyka jest szczególnie istotna. Przede wszystkim pamiętajmy o dwóch najważniejszych zasadach: ruch i racjonalne odżywianie. To właśnie te dwa elementy pomagają uchronić się przed wieloma chorobami.

Do jakich konsekwencji może doprowadzić nieleczenie cukrzycy typu II?

Cukrzyca typu II może prowadzić do licznych powikłań: zmniejszenia długości życia, zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób układu krwionośnego, niewydolności nerek, utraty widzenia czy też amputacji kończyn dolnych.

Czy na tę chorobę zapadają jedynie dorośli?

Cukrzyca typu II to choroba osób dorosłych, jednak ostatnie dane są niepokojące i pokazują, że schorzenie diagnozuje się u coraz młodszych pacjentów.

CategoryWywiady
Napisz komentarz:

*

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

© 2017 PROCTO-MED by MAVIKA

Skontaktuj się +48 605 941 960